Skepparexamen Göteborg

 

Skepparexamen Göteborg, Utbildningen i sig finns inte längre då den är ersatt av Kustskepparintyg på fritidssidan, och Fartygsbefäl klass VIII som är i första hand en kommersiell utbildning, men där det oftast är lika många elever på kursen som vill ha en gedigen utbildning för sitt sjölivet, som det är elever som faktiskt skall arbeta på sjön. 
 
Det är en mycket vanlig fråga till oss om vi har utbildningen till skepparexamen, så det är verkligen ett begrepp som satt sig i allmänhetens medvetande. Frågan till dig är om du vill lära dig för att navigera utomskärs, för att kunna segla till Danmark och Norge med din fritidsbåt, eller om du vill kunna arbeta kommersiellt på en svensk båt i svensk inre vatten. 
På en skepparexamen eller dagens Fartygsbefäl klass VIII får du köra en båt upp till 20 brutto- vilket är ungefär det samma som 12 meter motorbåt och 15 meter lång segelbåt. 
Skepparexamen

Skepparexamen – utbildningen alla frågar efter!

Skillnaden mellan at ha gammal Skepparexamen och en examen för Fartygsbefäl klass VIII (F8:a) är att du med den kan söka ut en behörighet. Med en Fartygsbfefäl klass 8 som grund kan du även genom att redovisa sjötid till Transportstyrelsen få ut  både 40 och 70 brutto på sikt.

Har du redan kommit så långt som till att du läst kustskepparkursen och skrivit det provet, då kan du välja att läsa den kortare utbildningen till Fartygsbefäl klass VIII för dig med färsk kustskeppare.

Det som förr kallades Skeppare A och Skeppare B finns inte sedan lång tid tillbaka, men du och andra har hört att det ”skepparexamen man pratar” man pratar om.  Har du kvar ditt Skepparexamen, så håll hårt i det, för det gäller fortfarande om du vill arbeta kommersiellt på sjön med att köra taxibåt, ha skärgårdssafari eller köra charter med betalande gäster. Men sedan du läste den utbildningen har det tillkommit momenten med radar och säkerhetsutbildning med brand och personlig säkerhet som du måste komplettera innan du kan påbörja HSF-utbildningen. Det är naturligtvis en hel del lagar och förordningar som tillkommit sedan du läste och tog Skepparexamen. Då kontaktar du oss på kontoret på info@sjoskolan.se. så ordnar vi en specialvariant för dig tillsammans med de som läser dagens utbildning till Fartygsbefäl klass VIII, för att kunna komplettera din utbildning. Har du inte tagit det nya SRC-certifikatet för den marina radion, utan fortfarande bara har det gamla VHF-intyget så bör du gå den SRC-kursen separat eller om du väljer att göra en uppdatering på dina kunskaper genom den kortare utbildningen Fartygsbefäl klass VIII för dig med färsk kustskeppare. 

Vare sig du bara kompletterar din Skepparexamen till en Fartygsbefäl klass VIII för att få en bättre kunskap eller skall arbeta på sjön krävs det ett läkarintyg för sjöfolk för att skriva provet. När du kompletterar din utbildning ordnar vi en läkare som kommer till skolan på plats.

Nu hoppas vi att du känner dig något klokare, för då vet du vilken av länkarna nedan du skall välja att trycka på i första hand för att läsa mera och hitta utbildning och datum som passar just dig.

 

Scroll to Top