Fartygsbefäl klass 8
Fartygsbefäl klass 8 Göteborg är utbildningen för dig som vill eller skall jobba yrkesverksamt i skärgården, samt för dig som vill få en bredare utbildning för större säkerhet ombord. Vi erbjuder en sex dagars komplett utbildning, med alla obligatoriska praktiska som teoretiska moment. Utbildningen kallades tidigare för Skepparexamen. Utbildningen består av inledningsvis navigation motsvarande kunskapsnivån för kustskepparintyg, radarteori och praktik, brandteori och brandpraktik, personlig säkerhet säkerhetspraktik, SRC/VHF- kunskap, sjörätt samt sjukvård med HLR.
Navigationen på fartygsbefäl klass VIII är en fördjupning av den kunskap som den som har gått förarintyget fått till sig, men även som nybörjare kan du få med allt i ett enda svep på två av kursens sex dagar. Vill du ta ut kustskepparintyget i samband med att du skriver provet för fartygsbefäl klass VIII, då måste skriva förarintyget först, men det hjälper vi till att boka in dig på i så fall.
Fartygsbefäl klass 8, för dig som vill köra yrkesmässigt
Radarn är ett utmärkt hjälpmedel till havs i att bedöma avstånd, och du får en grundlig genomgång teoretiskt samt tillfälle att tillsammans med vår instruktör navigera med radar i skarpt läge.
Under brand- och säkerhetsdagen får du tillfälle att testa att släcka en mindre brand med handbrandsläckare, släcka bränder med skumsläckare samt öva på brand i kläder. Brandmomentet brukar avslutas med att du tillsammans med en kurskamrat får släcka en eld i ett pentry och släpa ut ”kocken”. Under momentet personlig säkerhet får du kränga på dig en SOLAS-dräkt som skall hålla dig varm i minst 6 timmar, även när badet sker mitt i vintern bland isflak. Du får hoppa i havet, lära dig kroka fast dig i dina klasskamrater för att hålla ihop i vattnet, simma i formationer och ta dig upp en livflotte. Övningen med livflotte avslutas med att du får vända en livflotte som lagt sig upp och ner.
VHF-certifikatet kallas idag för Short Range Certifikat(SRC) sedan VHF-apparaten kompletterades med Digital Selective Calling dvs DSC-funktionen i och med införandet av Global Maritime Distress and Safety System 1999. SRC och GMDSS innehåller många olika funktioner som alla får sin förklaring under lektionspasset. Certifikatet är inget krav för att få ut kursintyget för Fartygsbefäl, men har du en VHF ombord måste du ha detta certifikat för att få lov att använda VHFen. Enda gången du får lov att använda din VHF utan certifikat är i ett nödläge, men har du inte använt innan, då kanske du inte vet hur du skall göra när det bränner till.
Du behöver ha ett läkarintyg för sjöfolk för inre fart, som bara vissa läkare har behörighet att utfärda. Vi ordnar så att det kommer en läkare till kurslokalen och du kan bli läkarundersökt i en paus eller under lunchrasten. Vill du veta mera om kraven för att klara kraven för läkarintyget, då kan gå in under frågor och svar och rubriken läkarintyg. Innan du kommer med på brandövningarna och övningen i vattnet måste du ha läkarintyget avklarat.
Ibland har vi kursen uppdelad på två och en halv helg, och en vardag, ibland kör vi sex dagar på raken . Skrivningen är i regel på en söndagskväll 2-4 dagar efter sista kursdagen, men det går att lösa även andra dagar.
Vill du som företagare, eller som ansvarig i en förening att vi kommer till er och genomför kursen hos er, skicka ett mail till oss, så återkommer vi med offert.
Vill du och några vänner gå utbildningen tillsammans, på andra datum än de utannonserade datumen, så hör av dig.
Boka utbildning på sjoskolan.se – Fartygsbefäl klass 8, Göteborg
Utbildningen sker på Pråmen (Adolf Edelsvärds gata 12, Göteborg)
Utbildningens innehåll
- Position, kurs, bäring, missvisning och deviation, rättning av kurser, sjömärken, papperssjökort, elektroniska sjökort, fyrar och sjömärken både i dagsljus och mörker.
- Radarteori med praktik i Göteborgs skärgård
- SRC/VHF-kunskap för att kunna ta SRC-certifikat och kommunicera med andra på vattnet
- Fartygsstabilitet, och vad som händer om du lastar båten fel
- Väder och vikten av att ha noga kontroll på vädret
- Brand i teori och praktik, hur gör du om det brinner
- Teoretisk sjukvård och praktiska övningar i första hjälpen för att kunna rädda liv
- Nödsituationer, hur kommunicerar du med andra för att få hjälp
- Personlig säkerhet, säkerhetsorganisation ombord, utrustning ombord, lagar och regler och praktisk övning med livflotte i havet
Facklitteratur och arbetsmaterial
Det du behöver för att kunna genomföra kursen kan du välja att köpa i samband med att du bokar kursen, och materialet delas ut i samband med att kursen startar. Väljer du till porto så skickar vi hem materialet till dig mot en avgift på 153 kronor. Då väljer du porto L i din beställning.
Se även text i ovan Förkunskaper. Vi använder följande litteratur och material:
- Båtkörkortet, Jure förlag
- Radar i skärgården, Jure förlag
- Sjötrafikföreskrifter, Jure förlag
- Sjörätt, för yrkes- och fritidssjöfolk, Jure förlag
- VHF till sjöss, Stockholm Radio förlag
- Övningssjökort för kustskepparintyg
- Bestick, dvs transportör, nautisk linjal och passare.
Schema som är preliminärt och som fastställs cirka två veckor innan kursstart.
Dag 1 kl. 09-16 Navigation motsvarande kustskepparintyg dag 1
Dag 2 kl. 09-17 Navigation motsvarande kustskepparintyg dag 2
Dag 3 kl. 09-16 Radar teori, och beroende på antalet deltagare på kursen så körs radarpraktik med grupp 1 kl. 17-21
Dag 4 kl. 09-12 sjörätt, stabilitet och miljö
Dag 4 kl. 12 läkarbesök på plats i kurslokalen för dig som behöver det
Dag 4 kl. 13-17 radarpraktik grupp 1 alt. grupp 2 beroende på antalet deltagare
Dag 4 kl. 17-21 radarpraktik grupp 2 alt. grupp 3 beroende på antalet deltagare
Dag 5 kl.08.30-12.30 Sjukvård med HLR
Dag 5 kl. 13.30-17.30 SRC/VHF-kunskap
Dag 6 kl. 08.25-18.00 Brand och personlig säkerhet teori och praktik
Kurspriser: alla priser angivna nedan är exklusive moms
För 10393 kronor får du sex dagar med teori och praktik där alla obligatoriska moment ingår.
Kurslitteraturen kostar 1406 kronor, då ingår fem kursböcker och övningssjökort och bestick. Båtkörkortet, Radar i Skärgården, VHF till sjöss, Sjötrafikföreskrifter, Sjörätt
Vill du få kursmaterialet utskickat innan kursstart kostar frakten 153 kr.
Läkarintyg för sjöfolk kostar 700-800 kronor och betalas direkt till läkaren som utför undersökningen.
Examensavgift 1.320 kr betalas till examinatorn på provdagen. Möjlighet att även få inskrivet SRC-certifikat, Radarintyg samt Kustskepparintyg mot intygs-och certifikat/intygs-kostnad om 625 kr per intyg för den som önskar.
Ovan priser exkl. moms.
Denna kursen finns även i Stockholm
Fartygsbefäl klass 8 Stockholm