Frågor och svar

Transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen är en förvaltningsmyndighet och har till huvuduppgift att ansvara för regelgivning, tillståndsprövningar och tillsyn inom transportområdet, där sjöfarten är ett av dessa områden som man ansvarar för. Om du går in på Transportstyrelsen hemsidan och söker på Sjömanswebben, så kan du med hjälp av bankid eller genom att skapa ett konto logga in på dina sidor. Där finner du dina utbildningsintyg, där finns din sjötid och där kan du ansöka om certifikat för de olika utbildningar som du har. Du kan också få information om vilka olika behörigheter som behövs för olika arbeten och olika områden på havet.  https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/

En viktig sak på Transportstyrelsen hemsida är att du kan få tydlig information vilka krav på synskärpa som finns för olika arbeten på sjön.  https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Ombordanstallda/Sjoman/Lakrarintyg-for-sjofolk/

För dig som är intresserad av fritidsbåtlivet är Transportstyrelsens hemsidan fullproppad med bra information. Här finns länkar till båtlivsundersökning, register för dig som har fritidsbåt längre än 15 meter, vad som gäller när man kör vattenskoter och mycket annat matnyttigt. 

https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/

Öppettider

Sjöskolan Göteborg är öppet för telefonsamtal alla vardagar mellan klockan 08 till 18. Om vi står upptagna med undervisning eller är ute och kör båt kan vi inte svara av naturliga skäl. Vi finns inte alltid på plats fysiskt alla vardagar och alla kvällar, men vi svarar i telefon så snabbt vi kan. De flesta helger är vi på plats i Pråmen, i den bortre ingången mot Pråm nummer 2. Många kvällar har vi kvällskurser eller examinationer så då finns vi ofta på plats fram till klockan 20 på skolan. Vill du hämta ut ditt kursmaterial, ring i god tid innan, då en ensam lärare som håller kurs inte kan lämna eleverna för att lämna ut kursmaterial. Kommer vi bara överens om dag och tid, så packar vi materialet och ställer ut det till dig.

Försäljning av båtsportkort

Sjöskolan Göteborg är återförsäljare av Sjöfartsverket sjökort. Vi har Båtsportkorten för Västkusten, både södra och norra delen från 2021 till försäljning med swish. När du går en kurs hos oss på Sjöskolan Göteborg som får du också möjlighet att köpa båtsportkorten till rabatterat pris. Du som gått kurs för ett tag sedan, du behöver bara ange vilka datum du gick kursen och vem som var din instruktör när du skall köpa sjökort av oss.

Vill du köpa något annat sjökort av oss än Båtsportkort av oss, så går det bra, vi kan beställa alla kort som finns i Sjökortskatalogen. Du hittar alla kort och dess nummer här i Sjökortskatalogen. https://www.sjofartsverket.se/sv/Sjofart/Sjokort/Kopa-sjokort/Sjokortskatalog/

Fartygsbefäl klass VIII

För att du skall få köra yrkesmässig sjöfart i Sverige så är utbildningen till fartygsbefäl klass VIII den grundläggande utbildningen. Efter att du har en godkänd examen i fartygsbefäl klass VIII får du lov att framföra ett fartyg på upptill 20 brutto i yrkesmässig trafik ut till D-linjen. 

20 brutto är ett volymmått och som riktvärde brukar man ange 15 meters segelbåt eller 12 meters motorbåt.

Definition av fartområde D enligt svensk lag: Ett fartområde där sannolikheten för en signifikant våg-höjd som överstiger 1,5 meter är mindre än 10 procent under en ettårsperiod för åretrunttrafik eller under en begränsad period av året för trafik endast under den perioden. Området får vid medelvattenstånd inte sträcka sig längre än 3 nautiska mil från strandlinjen. 

Om rederiet du arbetar för registrerar din sjötid, eller du som egenföretagare registrerar din sjötid hos Transportstyrelsen kan du komma upp i högre behörigheter för att få föra befäl på 40 brutto och 70 brutto.

Du kan läsa mera om bemanningskraven för svenska fartyg här.

https://www.transportstyrelsen.se/TSFS/TSFS%202010_102.pdf

Läkarintyg

 

För att få utbildningsintyget efter genomförd och godkänd utbildning till Fartygsbefäl klass VIII, Handhavande snabba fartyg, Basic Safety, Basic Safety Refresh med flera utbildningar krävs att du har ett giltigt läkarintyg för sjöfolk. Går du utbildning hos Sjöskolan hjälper vi dig så att du kan boka en tid hos en läkare som är godkänd för att utfärda sådan speciella läkarintyg för sjöfolk, eller så ser vi till att det kommer en läkare till skolan under din utbildning så att undersökningen kan göras på plats. Läkarintyget ingår inte i kurskostnaden utan den betalar du direkt till läkaren på plats eller med ett fakturaunderlag som du lämnar över till läkaren. Behöver du hjälp med att förnya ditt läkarintyg hör av dig till oss på kontoret. Vi förmedlar gärna kontakt till den läkare som vi använder för att utföra läkarundersökningarna på skolans elever.

Beroende på vilka vatten du skall ut och tjänstgöra så finns det läkarintyg med två års giltighet för obegränsad, dvs du skall ut på världshaven och jobba, eller så kan du få ett för inre fart som gäller i max 4 år. Vill du läsa mera om vad som gäller för läkarintyg finner du informationen här. 

 https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Ombordanstallda/Sjoman/Lakrarintyg-for-sjofolk/

Bor du långt från skolan och vill ordna läkarintyget innan så finns det en lista hos Transportstyrelsen på alla de läkare som är godkända för att utfärda sådana läkarintyg. Du finner hela listan här:

https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Ombordanstallda/Sjoman/Lakrarintyg-for-sjofolk/

Bokningsvillkor och integritetspolicy

Information med anledning av Covid19

Sjöskolan Göteborg följer myndigheternas råd och anvisningar och uppdaterar oss löpande om gällande restriktioner. Rutiner för handhygien för både instruktörer och elever finns anslagna i lokalen, och servering av fika sköts enbart av Sjöskolans personal.

Då utbildning med föranmälda deltagare med kontaktuppgifter inte är att anses som en allmän sammankomst håller vi utbildningarna enligt de datum och tider som finns på vår hemsida. Vi har begränsat antal deltagare på våra kurser både de teoretiska och de praktiska så att alla skall kunna hålla avstånd.

Under de teoretiska kurserna som hålls i Sjöskolans lokaler har lärarna munskydd eller visir på sig under tiden då det pågår undervisning. De elever som önskar har fri tillgång till munskydd under hela kursen och under examinationerna.

Vi förväntar oss att du som anmält dig till våra kurser följer Folkhälsomyndighetens råd, så är du sjuk eller har symtom ber vi dig stanna hemma, men anmäla sjukdom direkt till oss, så någon som står på kö har chans att få din plats. Du som har symtom eller är sjuk vid kursstart får fritt omboka din plats om du bara meddelat oss innan kursstart. Att inte dyka upp och inte meddela sig, då gäller de vanliga reglerna för avbokning. Skulle myndigheterna skärpa restriktionerna ytterligare kommer vi att meddela de elever som berörs via ett mail. Annars gäller de avbokningsregler som står längre ner på sidan, men under pandemin kräver vi inga läkarintyg för ombokning.

Vill du veta mera eller fråga oss om något, så finner du kontaktdata längst ner på denna sidan

Bokning och bekräftelse

Du bokar via hemsidan eller via telefon till oss på Sjöskolan Göteborg. Inom 24 timmar får du en bekräftelse via e-post.

Betalning 

Samtidigt som du får bekräftelsen får du faktura till din angivna e-postadress. Betalningsvillkor är senast två veckor innan kursstart, men vill du ha ditt kursmaterial utskickat per post, då sätts betalningen till inom 10 dagar eller kortare om det är kort tid till kursstart. Vill du ha andra betalningsvillkor, kontakta oss så diskuterar vi saken. För den som inte betalar i tid tillkommer påminnelseavgifter och räntekostnader.

Avbokning

  • Om du avbokar tidigare än 14 dagar innan kursens startdatum då återbetalar vi hela kursavgiften. 
  • Om du avbokar mellan 7-13 dagar före kursstart återfår du  50 procent av av kursens totala summa. )
  • Om du avbokar senare än 7 dagar före kursens första kursdag återbetalar vi inte kursavgiften. 
  • Blir du sjuk se nedan.
  • Om du beställt kurslitteratur och vi har skickat ut den litteraturen återbetalas inte portokostnaden och kostnaden för litteraturen.

Sjukdom

Om du blir sjuk så att du inte kan delta på en kurs krävs det läkarintyg för att du skall få byta kursdatum eller att du skall få tillbaka hela kursavgiften. Du skall anmäla sjukdom senast 24 timmar innan kursstart.

Överlåtelse av kursplats

Du får lov att överlåta en kursplats till någon annan, men du måste meddela Sjöskolan Göteborg detta. Är det en kurs för enbart kvinnor kan kursplatsen enbart överlåtas till en annan kvinna. Då vi har ett erbjudande om att två kvinnor får gå gemensamt på en kustskepparkurs har vi särskilda villkor för dessa platser.

Ombokningar

Om du vill boka om dina kursdatum av personliga skäl gäller ovanstående regler, men det är alltså fritt att byta datum fram tills två veckor innan kursstart.

Ångerrätt

Enligt distansavtalslagen har du rätt att ånga din bokning inom 14 dagar, från det datum när du bokade din kursplats. Är det kortare än 14 dagar tills kursen startar gäller ångerrätten fram tills dagen före kursstart. Vill du avboka din bokning måste du höra av dig till Sjöskolan Göteborg via telefon eller e-post. Om du inte dyker upp på kursen utan att meddela frånvaro ger det dig inte rätt att slippa kursavgiften enligt distansavtalslagen, utan ses som no show och debiteras med full kursavgift.

Återbetalning

När du ber att få din inbetalning återbetald och har angivet bank och kontonummer till oss, och är berättigad till återbetalning enligt bokningsreglerna genomför vi återbetalningen inom 7 vardagar.

Förhandskrav

Det är viktigt att du sätter dig in vilka olika förhandskrav som gäller för din bokning av kurs. Sjöskolan Göteborg kan inte ta ansvar för att du har anmält dig till en kurs där du inte uppfyller förhandskraven. Förhandskraven kan vara till exempel att du har kunskap motsvarande förarintyg och båtpraktik dag när du bokar in dig på kustskepparkursen, att det finns krav på synskärpa när det gäller läkarintyget för sjöfolk om du skall få utbildning till Fartygsbefäl klass VIII.  Du finner förhandskraven under rubriken förhandskrav på respektive kurs.

Att ställa in en kurs

Vi ställer endast in en kurs i nödfall, men vi reserverar oss för att vi får ställa in om det är färre än åtta deltagare. Vi meddelar i regel minst en vecka i förväg men i pandemitider kan det bli med kortare varsel.

Fakturor

Sjöskolan Göteborg använder FortNox Finans för utskick av våra fakturor

Kurslitteratur

Om du väljer och bokar att få kurslitteratur och eventuellt arbetsmaterial utskickat skickar vi dina böcker när du betalt fakturan, som då förfaller inom 1 vecka efter din bokning. Bokar du kursmaterial och porto inom en vecka innan kursstart tar vi bort portokostnaden och du får kurslitteratur och arbetsmaterial på plats när du kommer. Om du ångrar din litteraturbeställning ersätter vi endast litteratur som returneras i obruten förpackning, men portokostnaden återbetalas inte. Retur av kurslitteratur skall ske senast 14 dagar inom att du beställt litteraturen. Om du inte hämtar ut kurslitteraturen i tid och budfirman skickar tillbaka litteraturen till skolan är din portoavgift förbrukad. Du kan också välja att komma och köpa kursmaterialet på plats ombord på Pråmen med swish, kontakta oss via e-post eller ring oss och boka en tid i så fall.

Jämnställdhetsrabatt

Vi har ett erbjudande som gäller enbart för kursen kustskepparintyg där en kvinna även kan boka ytterligare en kvinna på samma kurs. Får kvinnan förhinder är det tillåtet att låta sin kursplats till en annan kvinna men ej till en annan man, i övrigt gäller ovanstående avbokningsreglerna. Erbjudandet gäller enbart kursavgiften. De övriga avgifter som kan tillkomma för kurslitteratur, porto, båtpraktik betalas till fullt pris av både den som anmäler och väninnan. Du bokar din plats på kustskepparkursen direkt på vår hemsida, och bokar du båda platserna i samma bokning så anger du väninnans namn, mailadress och mobilnummer i rutan för meddelande. Bokar du och din väninna var sin bokning anger du jämställdhetsrabatt och väninnans namn i meddelanderutan. Vi drar av denna rabatt manuellt, efter att du fått bekräftelse på din plats. Erbjudandet kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden.

Trogen kundrabatt 395 kronor

När du bokar förarintygs- och kustskepparintygskurs till en och samma person samtidigt, då drar vi automatiskt av 395 kronor. Men om du i efterhand bokar en kustskepparintygskurs inom ett år efter att du bokat och genomfört förarintygskursen hos oss på Sjöskolan, då får du rabatten om du samtidigt med din anmälan skriver i meddelanderutan att du gått förarintygskurs hos Sjöskolan och datum för kursen. Detta erbjudande om rabatt kan inte kombineras med andra rabatter.

Presentkort 

Du kan beställa presentkort via vår hemsida, och presentkortet blir giltigt att använda för bokning när fakturan är betald. Vi återbetalar inte levererade presentkort. När mottagaren av presentkortet gör sin bokning på vår hemsida, då måste numret på presentkortet anges i meddelanderutan, då drar vi av den summan som värdet av presentkortet har, och eventuellt överskjutande summa faktureras bokaren. Presentkort som är utfärdade av Sjöskolan och Sjöskolan Göteborg gäller 12 månader efter det datum då de utfärdas.

Integritetspolicy

GDPR, det vill säga Dataskyddsförordningen enligt EU-direktivet 2016/679 följer vi på Sjöskolan Göteborg. Vi samlar in data för att kunna hantera din beställning, och leverera det du har beställt och bokat. Vi lämnar inte ut din data till andra än de som Sjöskolan Göteborg samarbetar med gällande bokföring och utvärderingar. Dessa partner är förbjudna att dela dina data, och får inte heller använda din dat för sitt eget bruk, utan ditt tillstånd. Vi sammanställer deltagarlistor inför varje kurs, och informationen om dina data undviker vi att exponera, men vi behöver kunna sammanställa och dela med oss till person i land gällande båtpraktik, då det är av säkerhetsskäl är viktigt att vi vet vilka personer som är ombord, och att vi har kontaktdata till dem.

Önskar du få din persondata utskriven eller raderad går detta bra. Kontakta Sjöskolan Göteborgs kontor via e-post eller telefon så hjälper vi dig så långt lagen tillåter, då bokföringslagen kräver att vi har kvar register över kunder. Kontaktdata till oss ser du längs ner på sidan ser du längre ner på denna sida.

Scroll to Top