Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor vi får.
Bläddra ner, expandera svaret genom att klicka på rubriken och läs svaret.

Transportstyrelsen är en förvaltningsmyndighet och har till huvuduppgift att ansvara för regelgivning, tillståndsprövningar och tillsyn inom transportområdet, där sjöfarten är ett av dessa områden som man ansvarar för. Om du går in på Transportstyrelsen hemsidan och söker på Sjömanswebben, så kan du med hjälp av bankid eller genom att skapa ett konto logga in på dina sidor. Där finner du dina utbildningsintyg, där finns din sjötid och där kan du ansöka om certifikat för de olika utbildningar som du har. Du kan också få information om vilka olika behörigheter som behövs för olika arbeten och olika områden på havet.  https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/

En viktig sak på Transportstyrelsen hemsida är att du kan få tydlig information vilka krav på synskärpa som finns för olika arbeten på sjön.  https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Ombordanstallda/Sjoman/Lakrarintyg-for-sjofolk/

För dig som är intresserad av fritidsbåtlivet är Transportstyrelsens hemsidan fullproppad med bra information. Här finns länkar till båtlivsundersökning, register för dig som har fritidsbåt längre än 15 meter, vad som gäller när man kör vattenskoter och mycket annat matnyttigt. 

https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/

För att få utbildningsintyget efter genomförd och godkänd utbildning till Fartygsbefäl klass VIII, Handhavande snabba fartyg, Basic Safety, Basic Safety Refresh med flera utbildningar krävs att du har ett giltigt läkarintyg för sjöfolk. Går du utbildning hos Sjöskolan hjälper vi dig så att du kan boka en tid hos en läkare som är godkänd för att utfärda sådan speciella läkarintyg för sjöfolk, eller så ser vi till att det kommer en läkare till skolan under din utbildning så att undersökningen kan göras på plats. Läkarintyget ingår inte i kurskostnaden utan den betalar du direkt till läkaren på plats eller med ett fakturaunderlag som du lämnar över till läkaren. Behöver du hjälp med att förnya ditt läkarintyg hör av dig till oss på kontoret. Vi förmedlar gärna kontakt till den läkare som vi använder för att utföra läkarundersökningarna på skolans elever.

Beroende på vilka vatten du skall ut och tjänstgöra så finns det läkarintyg med två års giltighet för obegränsad, dvs du skall ut på världshaven och jobba, eller så kan du få ett för inre fart som gäller i max 4 år. Vill du läsa mera om vad som gäller för läkarintyg finner du informationen här. 

 https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Ombordanstallda/Sjoman/Lakrarintyg-for-sjofolk/

Bor du långt från skolan och vill ordna läkarintyget innan så finns det en lista hos Transportstyrelsen på alla de läkare som är godkända för att utfärda sådana läkarintyg. Du finner hela listan här:

https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Ombordanstallda/Sjoman/Lakrarintyg-for-sjofolk/

För att du skall få köra yrkesmässig sjöfart i Sverige så är utbildningen till fartygsbefäl klass VIII den grundläggande utbildningen. Efter att du har en godkänd examen i fartygsbefäl klass VIII får du lov att framföra ett fartyg på upptill 20 brutto i yrkesmässig trafik ut till D-linjen. 

20 brutto är ett volymmått och som riktvärde brukar man ange 15 meters segelbåt eller 12 meters motorbåt.

Definition av fartområde D enligt svensk lag: Ett fartområde där sannolikheten för en signifikant våg-höjd som överstiger 1,5 meter är mindre än 10 procent under en ettårsperiod för åretrunttrafik eller under en begränsad period av året för trafik endast under den perioden. Området får vid medelvattenstånd inte sträcka sig längre än 3 nautiska mil från strandlinjen. 

Om rederiet du arbetar för registrerar din sjötid, eller du som egenföretagare registrerar din sjötid hos Transportstyrelsen kan du komma upp i högre behörigheter för att få föra befäl på 40 brutto och 70 brutto.

Du kan läsa mera om bemanningskraven för svenska fartyg här.

https://www.transportstyrelsen.se/TSFS/TSFS%202010_102.pdf

Fartygsbefäl klass 8

Scroll to Top