Om Klippanområdet och Pråmen

När du kommer till Sjöskolans utbildningslokal i Göteborg i Klippan-området så kliver du rakt in i en bit av Sverige historia. När du kliver ner på första pontonbryggan, då ser du Älvsborgsfästning ute i väster, och tycker att det är en vacker del av utsikten. Men då skall du veta att ovanför dig och den stora hotellbyggnaden, där ligger resterna av den ursprungliga Älvsborgs slott, insprängd mellan hotellet och bostadshus, och numera en sorglig ruin. Älvsborgs slott var mycket viktig för Göteborgs försvar från att det uppfördes på 1300-talet till 1653, då hade man byggt upp Älvsborgs fästning ute i älvmynningen och fästningen raserades.

Sjöskolan Göteborg

Klippan

Namnet Klippan kommer från ”Lilla Klippan”, ett berg som låg nordost om Älvsborgs slott och som delvis bildade Göteborgs första hamn, då det var för grunt att komma längre in i älven. Det var här Ostindiska kompaniet hade sin hamn, när skeppen kom från Kina fullastade med gods. Det var också från Klippan som den första färjelinjen gick, över till Färjenäs på Hisingen, och i dag kan du se resterna av det färjeläget när du kommer in i området från centrala Göteborg. 

Idag har både Västtrafik och Oceanbus tilläggning vid Klippan, fast Oceanbus kör ju rakt ner i vattnet och fortsätter sedan ut på vattnet och bort mot Älvsborgsbron.

På den ”Lilla Klippan” står i dag Sankta Birgittas kapell som David Carnegie lät uppföra 1857. Kapellet är en av Sveriges mest populära kapell att gifta sig i, och går du i giftastankar gäller det att ställa sig i kö, för det är i regel ett år eller två års väntetid på att få knyta äktenskapliga band här.

Sockerbruket och Porterbruket

I dagligt tal är det för många i dag hotell Waterfront som är Sjöskolans stora pampiga granne i söder. Men tittar du närmare på denna ståtliga byggnad förstår du att här finns det mera att hämta. Redan 1810 grundade Abraham Robert Lorent sockerbruket och snart även porterbruket 1813. När Lorent tvingades sälja sina bruk 1836, så köpte en affärsman David Carnegie d.y. bruken. Carnegie fick bruken att blomstra och runt bruken växte det fram ett eget litet samhälle, då Carnegie lät uppföra skola, affär och kyrka, så fanns det mesta som man behövde i ett litet samhälle. I dag är Carnegie Porter Sveriges äldsta varumärken som fortfarande används.

När du kommer till Sjöskolan finns historien i väggarna, i en del av Pråmen där Sjöskolans kontor ligger finns världens största Portermuseum och du kan boka dig för historiska vandringar både närmast kajkanten med en timmes Portervandring med Björn Lager eller en längre tur med Georg ”Mister Klippan” där du får se resterna av den pampiga Slottsmuren, och chans att komma in i vrår där du aldrig får kliva in annars. Du kan läsa mera om dessa rundturer på Restaurang Porter Pelles hemsida. 

Länk till Porter Pelle.

Pråmen

Pråmen som är navet i Sjöskolan Göteborgs verksamhet byggdes i Polen under brinnande andra världskriget på order av nazisterna. Man skulle frakta ammunition under kriget, så man byggde 300 pråmar i betong. Efter kriget låg de flesta av Pråmarna kvar i Köpenhamn. Det köptes sex av dessa pråmar till Göteborg på 1970-talet, och tre av pråmarna lades som en brygga och vågbrytare vid Klippan, och där ligger de än idag, fast förankrade med kättingar, men visst gungar det ibland. Tittar du noga när du kommer så ser du stäven på Pråmen.

De tre pråmarna har haft olika uppgifter och lite skiftande påbyggnader genom åren. Just nu så har en kommunikationsbyrå som kallas Dragster sitt kontor på den sista av Pråmarna närmast Sjömagasinet. På den första pråmen, närmaste havet ligger Porter Pelles kontor och Sjöskolans utbildningslokal. Om du tycker lokalerna är spännande, då kan du hyra lokalerna för en dag eller en kväll. Kontakt oss för mer information!

Isbjörnen?

polarbear

Undrar du varför det står en stor isbjörn en bit ut i vattnet vid entrén till Pråmen?

Det gör vi också!

Scroll to Top

Kontaktuppgifter

Skicka in ditt telefonnummer eller mejladress så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Göteborg

Stockholm

Kontaktformulär