Sjukvård ombord när du måste kunna ta snabba beslut

Även om du är nära kusten, så är inte hjälpen alltid så nära som du tror, även om sjöräddning kan vara snabbt på plats, så kan du genom att vara uppdaterad i dina kunskaper förhindra ytterligare skador, stoppa blödningar och ibland är det du som kan rädda livet på en person.

Allt från att snabbt inse vilken typ av skada du står framför, till att veta vad du skall göra prioritera att göra först är viktigt kunskap. Om flera är skadade är det sällan den som är mest skadad som skriker högst, och då gäller det att ha kriterier för hur du skall prioritera. Vi går genom på vilka sätt du kan kommunicera med sjöräddningen och andra båten omkring på bästa sätt, vare sig du väljer din mobiltelefon via appen 112 eller med hjälp av en marin radio, en VHF.

Under fyra timmar går vi genom teoretiskt vanliga skador och sedan övar vi praktiskt på att ta hand om skadorna på bästa sätt.

Sjukvård ombord

Under kursen sjukvård ombord utgår vi från HLR-rådets riktlinjer och där de praktiska övningar görs ombord på vår pråm där kurslokalen finns, men om någon av våra kursbåtar finns på plats i hamnen under kursen kan det blir ett besök ombord för att genomföra praktiska övningar.
Vi går genom delar av kroppens anatomi och fysiologi och olika sjukdomsfall och skador i teorin och sedan går vi genom det praktiskt. Vi tar tex stukade händer och fötter och går genom teoretiskt vad som händer och sedan praktiskt hur vi undersöker och sedan lägger förband med elastiska lindor.


Utbildningens innehåll

  • Andningsvägar, Fria luftvägar, Luftvägsstopp, Drunkning, Astma
  • Blodcirkulationen, Cirkulationssvikt det som vi kallar chock, Hjärtinfarkt, Stroke, Avsliten kroppsdel
  • Blödningar, små och stora sårskador, Inre blödningar
  • Brutna ben, skador i nacke- och rygg, stukade händer och fötter
  • Skallskador
  • Diabetes, Epilepsi, Kramper, Värmeslag, Nedkylning, Köldskador
  • Allergisk reaktion, Brännskador & El-olyckor, Förgiftningar och Frätskador

Instruktörer är utbildade i HLR och första hjälpen. Vi följer HLR-rådets riktlinjer och använder deras utbildningsmaterial. Observera att det ingår inte HLR i kursen utan det är en egen utbildning.

Scroll to Top