Kustskepparintyg Göteborg

Kustskepparintyg Göteborg, när du är klar med Förarintyg och båtpraktik dag och vill ut på längre färder, då är det dags för kustskepparintyget. Kustskepparintyget kallas i folkmun ofta för kustskepparexamen, skepparexamen eller skärgårdsskepparen, eller något liknande men de har alla samma betydelse fritidsintyget som är ett lagkrav för fritidsbåtar över 12 meters längs och 4 meters bredd.

När du känner dig trygg med navigering i dagsljus och skärgården är det dags för nästa steg – mörkernavigering och utomskärs. Kanske hägrar Skagen och Läsös stränder, stadsliv i Köpenhamn, Oslo eller någon av de fina små städerna i Danmark, Norge eller varför inte Tyskland, när nu Coronan släppt sitt greppet om oss och världen öppnat sig igen.

Under kustskepparexamens-kursen  går vi igenom allt som är bra att känna till för att kunna planera och genomföra en längre segling längs kusten eller en tur rakt över havet till t.ex. Skagen. Vi diskuterar vad du behöver tänka på innan du kastar loss, vad du kan förvänta dig under färden, och inte minst hur du hittar hem igen. Hur skall du hantera avdriften och strömmens påverkan på din färd på papperskortet , och hur du hanterar dagens elektroniska alternativ för att underlätta resan så mycket som möjligt. 

Vi går genom mer detaljerat det om det du ytligt fått lära dig på Förarintyget. Här blir du en skeppare som kommer kunna hantera kompass, papperssjökort och digitala sjökort och lära dig känna igen olika lanternkombinationer som finns, inklusive de ljud- samt dagersignaler som finns och är nödvändiga att kunna. 

Kustskepparintyg Göteborg
Andreas
Läs mer
Bra Kursledare (effektivt)
Britt
Läs mer
Jag hade önskat en längre kurs med fler kurstimmar, det kändes lite stressigt. Hade önskat att mer av det som kom på provet hade berörts på kursen eller i övningsuppgifterna.
Amanda
Läs mer
Jag hade jättekul och det var väldigt lätt att förstå det som undervisades. 10/10. TACK!
Föregående
Nästa

När du känner dig redo för lite längre utflykter är Kustskepparintyget nästa steg.

Kustskepparintygskursen är på två dagar klockan 09 till 17 båda dagarna, oftast på lördag och söndag, men vi erbjuder också kurser på vardagar under sommaren. Du finner vardagskurserna markerade i rullmenyn med valbara datum angivet t.ex tor-fre, alt mån-tis.

Du bokar kursen på knappen nedan. Det du behöver boka till för att kunna genomföra kursen är kurslitteratur och arbetsmaterial.
Kurslitteraturen består av kursboken Båtkörkortet, 9:e upplagan, övningssjökort kustskeppare, bestick som består av passare, transportör och nautisk linjal. Varje deltagare på kursen behöver en fullständig uppsättning med övningssjökort och bestick, för att hinna med att göra alla övningar under kursen. Du kan låna material från en vän, men tänk på att kursboken inte bör vara äldre än tre år.

Båtpraktik mörker är frivilligt, men är ett bra tillfälle att öva mörkernavigeringen med hjälp av fyrkaraktärer. Denna praktik genomför vi mellan tredje veckan i september till andra veckan i april, sedan är nätterna för ljusa för att kunna erbjuda båtpraktik mörker. Observera att denna båtpraktik ej är samma som båtpraktik dag, och det är båtpraktik dag som är ett förhandskrav för att få skriva Kustskepparen.

Boka utbildning på sjoskolan.se – Kustskepparintyg i Göteborg

Utbildningen sker på Pråmen (Adolf Edelsvärds gata 12, Göteborg)

Utbildningens innehåll

  • Navigering inom- och utomskärs och till havs, i och utanför prickad farled, under ljus, mörker samt i nedsatt sikt
  • Sjövägsregler
  • Utmärkningssystemet
  • Ljud- och ljussignaler
  • Säkerhet ombord med nödsignaler, hur sjöräddningen larmas, lämplig säkerhetsutrustning, brandskydd, enklare sjukvård, knopar, ankring m.m

Examen
Examination genomförs av en oberoende förhörsförrättare från NFB, Nämnden för Båtlivsutbildning, som kommer till Sjöskolan och håller i det prov som du skall skriva sex till åtta dagar efter genomförd kurs. Du har två timmar på dig att skriva provet, och du skall ha med dig bestick, övningssjökort, fotolegitimation och den blåa intygsboken från Nämnden för båtlivsutbildning med förarintyg och båtpraktik dag infört, eller diplom från förarintygskurs och ett båtpraktikintyg som du kan få av kursledare för att då ifyllt av en godkänd person.
När du lämnar in provet rättas det på plats och du får också en chans att gå genom provet med examinatorn. Priset är 625 kronor för provet 
Resultatet av skrivningen får du direkt. Vid godkänt resultat sätter examinatorn in ett sigill i  NFBs blåa intygsbok om du har den. Numera finns det inga nya intygsböcker från NFB, utan du kan välja på ett plastkort eller en app från NFB. Du får mera information av examinatorn.

Förkunskaper
Förarintyg båt med Båtpraktik dager, bägge ifyllda i din intygsbok. Har du inte båtpraktik dag, kan vi erbjuda dig det i samband med din bokning av kustskepparintyget.

Du skall fylla 15 år som lägst under kalenderåret du skriver provet för Kustskepparintyget.

Trogen kund-rabatt
Du som gått förarintygskurs hos oss, är du anmäld till kustskepparkursen inom ett år efter att du gått förarintygskursen, då får du 395 kronor i trogen kundrabatt om du anger detta i meddelanderutan. Denna rabatt kan inte kombineras med jämställdhetsrabatten

Jämnställdhetsrabatt
Vi jobbar för ett jämställt båtliv, och vi vet att det är en bit kvar tills det blir så. Vi tror att båtlivet blir roligare om vi blir mera jämställda på sjön, och att flera kvinnor kommer ut på vattnet.

Sjöskolan vill vara med och förändra detta. Vi erbjuder dig som kvinna att anmäla dig till kustskepparkursen tillsammans med en väninna, som kan vara din mamma, din dotter, din syster, en väninna, en klubbkompis eller en kollega. Då erbjuder vi er att gå två kvinnor för kurspriset av en kvinna på kustskepparkursen. Då kan du inte kombinera det med trogen kund rabatten. Ange väninnans namn och skriv jämställdhet i meddelanderutan, så drar vi den rabatten manuellt efteråt.

Lokal: Adolf Edelsvärds gata 12, Pråmen Göteborg

Denna kursen finns även i Stockholm
Kustskepparintyg Stockholm

Scroll to Top