Elektronisk navigation

Vilken väg är snabbast och vilken är vackrast, det är inte alltid samma sak, och dessa frågor kan inte ens ett elektroniskt sjökort besvara i dagsläget.

Om du får frågan om du vill komma ut och grilla på Marstrand en kväll, eller varför inte i en naturhamn. Då behöver du veta latitud och longitud på platsen du skall till. Har du ett papperssjökort, då tar du ut avståndet från hemmahamnen till grillplatsen med hjälp av en passare och så bänkar du resan. Men med ett elektroniskt sjökort kan du hantera det lite enklare och troligen snabbare.

Med ditt papperssjökort gäller det oftast att hålla norr på kortet uppåt och framför dig, så att du kan läsa all information i kortet, om höjder på broar, eventuell information om VHF-kanal i trånga passager såsom Albrektssunds kanal vid Marstrand, eller svängbron över Sotenkanalen. Med ditt elektroniska sjökort så kan du välja att ha norr upp eller kanske din väg som på en motorväg att du ser kortet som du ser verkligheten framför dig.

Har du gått denna grundkurs, för att undvika att gå på grund och ramla i de vanligaste fällor för elektroniska sjökort, vare sig sjökortet finns i form av en app på en ipad, andreoid-platta eller i en fast monterad plotter i din båt, då vet vi att du får större områden där du vågar gå, fast det inte finns en enda röd eller grön prick i närheten.

För i dag ser verkligheten ut så att det är färre och färre personer som använder papperssjökort som huvudmetod för att navigera, allt fler har en plotter eller en ”platta” med sjöskortsprogram på. En del säger att de bara har det elektroniska sjökortet som stöd, och så har de ”riktiga” papperskort, men så kan det säkert vara men det är en förvinnande liten del som enbart använder papperssjökort i dag.

När vi fick de smarta telefonerna 20210 med inbyggda satellitmottagare, då hade helt plötsligt många av oss en väl fungerande karttjänst i telefonen, och snart kom sjökortsprogrammen. Nu blev helt plötsligt navigering med hjälp av satelliter tillgängliga för alla, inte bara de som har en stor plånbok.

De flesta som idag har en plotter eller ”platta” med sjökortsprogram, och använder bara en liten del av alla bra funktioner som finns i programmen. För det är faktiskt så att det finns många, många flera möjligheter i ditt elektroniska sjökortsprogram än vad du ser och lätt kan få fram.

När kurskvällen är slut ska du kunna markera platser, lägga ut en rutt och läsa av kurser och avstånd. Du skall kunna spara rutten för att köra efter när du ger dig ut med din båt, och framför allt, ska du känna, att det är kul att navigera och förbereda härliga båtturer.

Du behöver endast ha med dig en smart telefon eller platta (plattan måste ha GSM kortplats för att fungera), med ditt eget sjökortsprogram om du har. Av oss får du chans att prova ett program gratis under kursen och två veckor efteråt.

Pris inkl. moms 400 kr

 

Utbildningens innehåll

  • Hjälp med att installera dagens övningsapp- -har du inte eget sjökortsprogram, kom 15 minuter innan kursstart
  • Om du har en plotter eller en platta, vad är viktigast att tänka på
  • NOAA och IALA- vad skiljer och varför
  • GPS, GLONASS, Galileo med flera satelitsystem
  • Hur exakta är våra sjökortdatat
  • Vem producerar sjökortsdata?
  • Hur exakt vet du var du och båten är någonstans med ditt elektroniska sjökortsprogram?
  • S57-data?
  • Vad är handlodat på 1890-1940?

De vanligaste likheterna och olikheter i de vanligast programmen

  • Seapilot- S57
  • Navionics- S57
  • Eniro på sjön
 
  • Hitta latitud och longitud
  • Lägga en kurs och skapa en rutt
  • Exportera och dela dina rutter

Kurstider
En vardagskväll eller en dag på helgen, alltid på fyra timmar blankt.

Kurslitteratur
Du har ingen kurslitteratur på den här kursen, men du får en voucher till ett navigationsprogram när du kommer till kursen, som du sedan kan använda under två veckors tid efter att du satt igång programmet.

Förkunskaper
Du behöver inga förkunskaper, men det är ingen kurs i navigation, så för bästa utbyte av kursen så är det bra om du varit ute på sjön i båt, även om du inte har navigerat.

Examen
Efter att du deltagit under hela kursen kan vi skriva in kursen i din blåa intygsbok från Nämnden för båtlivsutbildning(NFB) men det är ingen examen på den här kursen. Har du ingen blå bok kan du få ett kursintyg som sedan kan överföras till en intygsbok från NFB.

Lokal
Adolf Edelsvärds gata 12, Pråmen Göteborg
Klicka på knappen nedan och där du kan boka din kursplats direkt.

Scroll to Top

Kontaktuppgifter

Skicka in ditt telefonnummer eller mejladress så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Göteborg

Stockholm

Kontaktformulär