VHF SRC Göteborg
VHF SRC Göteborg

VHF SRC Göteborg

VHF certifikat – radiokommunikation till sjöss


VHF är det bästa sättet att kommunicera när du är på sjön. På VHF kan du få väderprognoser, navigationsvarningar, kontakt med kompisar som också är ute på havet men framförallt kan du på ett väldigt smidigt sätt få hjälp om du hamnar i nöd. Oftast bara genom ett knapptryck.

Dagens VHF-apparater är oftast utrustade med en funktion kallad DSC, som bland annat gör att du kan trycka på en knapp för att få hjälp. Du kan också skicka meddelanden och kontakta andra på ett smidigt sätt. När du köper en VHF apparat skall du registrera den hos PTS, och för at få lov att använda apparaten skall du inneha ett VHF-certifikat. Eller SRC, Short Range Certificate, som det heter idag. Och för dig som har ett VHF-certifikat från 2000, eller äldre, så gäller att du måste ta ett nytt certifikat, för att lära dig de nya funktionerna som finns i DSC och GMDSS.

GMDSS är ett internationellt säkerhetssystem som också ingår i utbildningen, med massa nyttig information om utrustning och funktioner till sjöss. Nytt för 2017 är även att man nu måste genomföra ett webbtest/simulator för att bli godkänd på provet. Mer om det när du kommer på kursen.
Vi genomför våra utbildningar ombord Pråmen vid Klippan med utsikt över Göteborgs hamninlopp. Där vi kan lyssna på när passerande fartyg på sina VHF apparater rapporterar till VTS att de är på väg. En irl-simulator, skulle man nästan kunna säga.

Gå en VHF-kurs idag och få bättre koll på din VHF’s olika funktioner och användningsområden. Du blir säkrare på sjön och vet hur agera, om olyckan är framme. Kursen är på en kväll om 4 timmar där du får testa olika DSC-funktioner, som en förberedelse inför ditt webbtest. Då får också testa på att göra anrop, med olika uppgifter.

Du vet väl att det är ett krav med VHF-certifikat om du skall hyra båt i t.ex. Medelhavet!

Examen
Examination genomförs av förhörsförrättare från NFB, Nämnden för Båtlivsutbildning, som kommer till oss och gör prov som sedan gås igenom med var och en individuellt. Du skall även uppvisa ett intyg att du är godkänd på NFB’s simulator, som vi går igenom på kursen. Resultatet får du direkt. Vid godkänt resultat erhåller du NFBs blåa intygsbok, där förrättaren stämplat sidan för SRC.

Förkunskaper:
Inga, men när man går en intensiv kurs är det alltid bra att läsa på lite innan och/eller avsätta tid för egenstudier innan provet. Och du skall fylla 15 år som lägst under kalenderåret du tar provet.

Kurslokal
Pråmen, Klippan Göteborg.

Klicka på knappen nedan så kan du boka din kursplats på vår huvudsida sjoskolan.se

Förarintyg båt Göteborg

Förarintyg båt Göteborg

Instegskursen till båtlivet på Västkusten - våga kasta loss!
Till utbildningen

Kustskepparintyg Göteborg

Kustskepparintyg Göteborg

För dig mer lite större och längre planer - en tur till Danmark?
Till utbildningen

Utsjöskepparintyg Göteborg

Utsjöskepparintyg Göteborg

För dig med riktigt långa seglarplaner - vi lär dig förverkliga drömmen!
Till utbildningen

VHF SRC Göteborg

VHF SRC Göteborg

VHF SRC - Radiokommunikation till sjöss
Till utbildningen

Skepparexamen Göteborg

Skepparexamen Göteborg

Skepparexamen - utbildningen alla frågar efter!
Mer om Skepparexamen

Båtkörkort Göteborg

Båtkörkort Göteborg

Många frågar även en Båtkörkortet - inte heller den utbildningen finns.
Mer om Båtkörkortet