Om oss

Om oss på Sjöskolan Göteborg

Vill du lära dig mera om att vara på vattnet och att ta dig fram själv med hjälp av sjökort i elektronisk eller pappersform, då är du välkommen till oss på Sjöskolan Göteborg.

Vi som jobbar på Sjöskolan Göteborg älskar att få dela med oss av kunskaperna kring navigation och sjömanskap, det bästa vi vet är att se lyckliga ögon som har fått ”nyckeln” till vattnet.

Sedan januari 2021 är vi Sjöskolan Göteborg ett eget bolag och driver vidare det som Sjöskolan på Beckholmen startat och drivit upp från ingen verksamhet alls till en riktig sjöskola på sex år. Genom att fokusera främst på Göteborg skapar vi flera möjligheter till utbildning här och i vårt närområde.

Sjöskolans instruktörer har blandade bakgrunder med några sjökaptener, seglare från seglargymnasierna, en optiker, en sjuksköterska, en förskollärare, en bilmekaniker, en IT-ingenjör, ja listan kan göras lång. Gemensamt för oss alla instruktörer är att vi älskar havet och att dela med oss av vår kunskap, så flera hittar nycklarna till ett rikt båtliv.

Våra instruktörer

Sjöskolans instruktörer har blandade bakgrunder med några sjökaptener, seglare från seglargymnasierna, en optiker, en sjuksköterska, en förskollärare, en bilmekaniker, en IT-ingenjör, ja listan kan göras lång. Gemensamt för oss alla instruktörer är att vi älskar havet och att dela med oss av vår kunskap, så flera hittar nycklarna till ett rikt båtliv.

Instruktör Fredrik Olsson

Fredrik Olsson

Jag har fritidsseglat och kappseglat sedan barnsben. Båtarna växte i storlek och så också vattnen. Jag har jobbat inom försvarsmakten som stridsbåtsförare innan jag läste till sjökapten. Efter att jag hade jobbat inom offshore-industrin ute på Nordsjön har jag jobbat inom charter med segelbåtar i Kroatien, Grekland, Karibien och så har jag seglat över Atlanten fyra gånger. 

På Sjöskolan är jag instruktör i förarintyg, kustskepparintyg, SRC-certifikatkurs, fartygsbefäl klass VIII, handhavande snabba fartyg och håller privatlektioner i att segla, köra motorbåt och vad du vill lära dig mera om inom navigation.

På fritiden håller jag på att renovera en gammal 505- jolle som jag till sommaren skall susa fram över vattnet med.

Instruktör Jan Sköld

Jan Sköld

Jag är ingenjör inom IT och har jobbat med elektronik och systemutveckling i över 30 år samt som gymnasielärare i matematik och programmering. Jag gillar att jobba med utbildning och att träffa trevliga människor och har som mål att inspirera andra till att lära sig mer. Jag har en Fartygsbefäl klass VIII och på Sjöskolan undervisar jag i El, elektronik och nätverk på fritidsbåt. Jag är behörig förhörsförättare för Seglarintyg 1-3, Radar och Förarintyg. 

Jag gillar en aktiv fritid med skidåkning, långfärdsskridskor, paddla kajak och lufsa i skogen. På sommaren blir det en hel del segling tillsammans med familj och vänner.

Instruktör Stina Jansson

Stina Jansson

Jag driver Sjöskolan Göteborg tillsammans med ett rutinerat och engagerat gäng instruktörer med blandade bakgrunder. Själv har jag varit seglings- och navigationslärare i Sverige och Grekland sedan drygt 25 år, med Fartygsbefäl klass VIII, Maskinbefäl klass VII och Handhavande snabba fartyg som högsta svenska behörigheter. Jag har också RYA Yacht Master Offshore-examen. Förutom arbetet som vd och utbildningsansvarig, instruktör och skeppare är jag intensivvårdssjuksköterska, HLR- och Första hjälpen-instruktör. Jag utbildar inom alla fritidskurserna och i navigation, sjukvård och SRC-kunskap på utbildningen fartygsbefäl klass VIII. Jag är förhörsförrättare för seglarintyget 1-2.

När jag hinner sköter jag om min segelbåt Fortissimo nummer 1, och jag seglar gärna långt bortom horisonten när jag får tid och möjlighet.

Instruktör Alice Moss

Alice Moss

Jag är 20år gammal och seglar 49erFX som är en OS-klass. Jag har seglat hela mitt liv i olika jollar och satsar nu mot OS i Paris. Jag har stor erfarenhet av segling i olika typer av båtar och lära gärna dig att segla och navigera mera. Jag
är utbildad med förarintyg och kustskepparintyg när det gäller fritidskurser och från Svenska seglarförbundet har jag den grundläggande utbildningen plattformen och tränare röd som är en pedagogisk utbildning. På Sjöskolan kommer jag att utbilda i förarintyg och privatlektioner i segeltrimning.

Instruktör Erica Wiberg

Erica Wiberg

Jag är språkvetare till yrket och detta har tagit mig på många intressanta vägar i livet. Havet har alltid varit en del av livet och det är där jag trivs som bäst. Jag är en boknörd in i själen, jobbar i bokhandel av och till och älskar att hänga med näsan i sjökortet, och jag drömmer om att segla till Svalbard.

Jag har förarintyg och kustskeppare som utbildning och på Sjöskolan utbildar jag i förarintyg

Instruktör Gunnar Larsson

Gunnar Larsson

Instruktör Gustav Sandegård

Gustav Sandegård

Jag är uppväxt på västra Orust, och har seglat långedragsjullar och Tärnunge sedan barnsben
och segelskutor sedan 1991. De senaste åren
har jag mest seglat Finnjolle och jaktkanot. Under en period var jag ordförande för Orust segelfartygsförening som driver tremastskonaren Westkust. Jag har arbetat som andrestyrman och safety officer på Stena
och som skärgårdsbåtsskeppare i Styrsöbolaget och Käringötrafiken. För tillfället s
tuderar jag på Chalmers och jobbar extra på Öckerö Maritime Center och Sjöskolan i Göteborg. På Sjöskolan utbildar jag i förarintyg, kustskepparintyg och fartygsbefäl klass VIII.

Instruktör Ida Moss

Ida Moss

Jag kommer från jollekappseglingens värld
och har tävlat i optimistjolle, E-
Jolle och 49er FX. Mellan varven av tävlingar har jag seglat på familjebåten, så ibland känns det som om jag har varit mer på vattnet än på land. Dessutom har jag under flera år utbildat ungdomar och barn i kappsegling vilket har varit superkul och lärorikt! Jag är utbildad med Förarintyg och Kustskepparexamen. Jag har även gått Basic Safety och Svenska seglarförbundets Plattformen och utbildningen till tränare grön. På Sjöskolan undervisar jag förarintyg och privatlektioner i segling.

Instruktör Jacob Nelander Fagerberg

Jacob Nelander Fagerberg

ag har alltid gillat att vara ute med mindre båtar i skärgården. När jag var 13 år ville jag även utanför skärgården och gick med i en
ideell förening som hade ett fartyg som klarade av det. Engagemanget i den föreningen ledde
mig in på mitt nuvarande yrke som officer i
flottan, vilket har tagit mig både utomlands och över Atlanten flera gånger. För mig är utbildning och säkerhet två viktiga delar som går hand i hand och det är därför jag utbildar på Sjöskolan.
Gemensamt ser vi till att det blir en högre
säkerhet till sjöss. På Sjöskolan utbildar jag i
förararintyg, kustskepparintyg, fartygsbefäl klass VIII, handhavande snabba fartyg och privatlektioner i navigation, segling och att köra motorbåt.

Instruktör Martin Tommysson

Om oss

Jag seglade optimist lite grann när jag var liten, men det var först i 15-års åldern som seglingen tog fart för mig. Jag började segla och hade köpt en egen stortriss. Men jag nöjde mig inte med att segla på Vänern utan seglade en sommar med Svenska Kryssarklubben till Shetland, det var första långseglingen. Jag växte ur stortrissen och nästa båt blev en Dominant 78:a. Samtidigt började jag kappsegla med J24 och H-båt, och dessa kappseglingar tog mig runt i Sverige, till Danmark och Norge. Så småningom köpte jag min nuvarande segelbåt som är en Luffe 37. Det har blivit några transportseglingar, bland annat i Medelhavet, och så har jag varit med och kappseglat i Kroatien, där jag också var med som skeppare, instruktör och kappseglingscoach. Jag driver en däckverkstad i Öxnered, Vänersborg och gillar att arbeta med motorer och teknik. På Sjöskolan undervisar jag i förarintyg och SRC
-kunskap, och framöver hoppas vi att jag kommer undervisa i el-, elektronik och nätverk ombord.

Hitta hit

Sjöskolan Göteborg
Adolf Edelsvärds gata 12, Pråmen
41451 Göteborg
Telefon 031-7620909
info@sjoskolangoteborg.se

Scroll to Top