Förarintyg ombord på en skuta

Kan det bli bättre än att få omsätta teoretiska kunskaper direkt i praktiken ombord på en skuta? Är klassrumsundervisning inget för dig, då är förarintyg ombord den perfekta kursen.
Du får direkt omsätta dina kunskaper i praktiska handlingar och får kunskap om farledens riktning, de flytande röda och gröna bojarna som kantar vår väg ut ur hamnen, och möter vi en av Stena Lines-färjor eller några av de mindre färjorna som går mellan hållplatserna i hamnen, så lär du dig om väjningsreglerna direkt när vi lämnar kajen på norra älvstranden i Göteborg för att styra iväg söderut i Göteborgs södra skärgård.

Under kursen varvar vi teoretiska avsnitt med att nästan alltid direkt sätta dem i praktisk verklighet, såsom att när vi skall lämna kaj och lägga till kajen, så använder vi oss direkt av både kunskaper om knopar, avhåll och sjömanskap som du får på köpet. När du provat att få en många ton tung skuta att vrida sig snyggt ut från kajen med hjälp av en enda tamp, ett förspring, så har du skapat början på en kunskaps- och erfarenhetsbank, som du har med dig i ditt kommande båtliv.

Skyldigheten och behovet av att föra ständig utkik horisonten runt under hela färden kommer bli tydlig för dig, det blir inte bara en regel som du måste komma ihåg till ett prov, det blir realitet så fort vi lämnar kajen första gången. På ett lekfullt sätt men ändå men allvaret att det är många regler och lagar som vi alla som vistas på sjön måste kunna, och dessa regler blir tydliga när du går kursen förarintyg ombord.

Du lär dig om hur du finner en plats på sjökorten med hjälp av latitudparaller och longitudinella linjer, så skallade ortlinjer. Sedan fortsätter vi med hur kompassen fungerar och hur du gör när du lägger ut en kurs i sjökort och omvandlar det till praktisk verklighet så du kommer dit du vill. När du känner att du förstått hur kompassen fungerar, då lägger vi till magnetismen i jorden, det som kallas missvisning, och den magnetism du själv kan tillföra båtens kompass genom att till exempel lägga din egen mobiltelefon nära kompassen. Sedan lär du dig att pejla läget, och det betyder inte att du frågar hur någon mår, utan att du kollar ditt läge i verkligheten överensstämmer med det läget du får i sjökortet. Vi tittar också närmare på hur vi kan navigera med hjälp av fyrar och andra fasta sjömärken som kan vara belysta nattid på dagtid. När du sedan lär dig fart tid och distans som begrepp, så blir farten i knop och längdmåttet sjömil enkelt att förstå när du direkt får omsätta det i praktiken på förarintyg ombord.

Det viktiga är inte hur lång vi kommer under kursen, utan att du får med dig alla moment som ingår i förarintygskursens teoretiska kursupplägg, som Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) har bestämt, och så klart så mycket båtpraktik som möjligt. Vi seglar när det är möjligt och pedagogiskt bra, men vi kommer att köra motor under en stor del av kursen, då alla skall få öva på de praktiska moment som ingår i båtpraktiken. Förutom teori och praktik för förarintyget så kommer du att få med dig grunderna i att segla och en hel del sjömanskap.

Livet ombord

Vi kommer under kursdagarna att ta oss dit vindarna bär och på nätterna besöka några av de vackra kustsamhällena i Göteborgs skärgård och en bit upp på kusten. Färden är viktigare än hur långt vi kommer. Vi lever tillsammans ombord och är ombord nästan hela tiden förutom något enstaka tillfälle då vi kanske grillar kvällens mat i land över en öppen eld. Alla ombord får en egen koj, där du vaggas tills sömns efter dagens alla upplevelser.
Det betyder att alla ombord deltar på lika villkor under kursen. För att få godkänd båtpraktik måste du ha deltagit i alla praktiska moment i förarintyg ombord.

Förhandskrav

Det finns inga formella krav på förkunskaper till Förarintyget, man måste vara 12 år för att få skriva förarintyget. Kursen som är under tiden 21-24 juni kan ungdomar och vuxna anmälan sig, lägst ålder är 12 år för att skriva förarintyget, så där är den nedre åldersgränsen på den kursen.
Kursen 8-11 juli är enbart för vuxna över 18 år.

Skutorna vi använder

Mathilda är skonare som är byggd 1985 i Västerås för att segla med passagerare i Västindien. I dag har Mathilda hemmahamn på Norra Älvstranden i Göteborg och hon har passagerarcertifikat för 29 passagerare på dagtid och kan ha nio övernattande gäster. Mathilda används nu för chartersegling, förarintyg ombord och för de populära Peep-seglingar för kvinnor.

Westvind

Galeasen Westvind byggdes I Kungsviken på Orust på svenska västkusten 1913, så i år är Westvind 107 år gammal. Westvind är utrustad med traditionell rigg med moderna faciliteter ombord. Hon har genom åren varit både fiskebåt, lastfartyg och bunkerbåt. Hon är nu en privatägd båt och används för chartersegling, båtpraktik och navigationskurser.

Kurspris

Pris inkl. moms 7900 kr

Kursmaterial och kursupplägg

Detta är en intensivkurs. Bokar du minst en vecka innan kursstart, då hinner vi skicka hem kursmaterialet med läshänvisningar till dig för att läsa på innan, och du får också tillgång till filmer som visar de mest grundläggande övningarna. Bokar du senare än en vecka innan kursstart skall kvitto på inbetalningen visas upp innan du går ombord och du får kursmaterialet på plats ombord.

Det är även viktigt att du kommer ihåg att segling sker på naturens villkor. Vår besättning väger alltid in hur personerna ombord mår och hur hög kunskapsnivån är och anpassar seglingen därefter.

Kursmaterial

Litteratur: Kursboken Båtkörkortet, 9:e upplagan, övningssjökort för Västkusten, edition 2021.
Bestick dvs passare, transportör, nautisk linjal.
När du bokat plats får du via e-post några filmer som är bra att se på innan kursstart, och bokar du minst en vecka innan kursstart, då får du kursmaterialet hemskickat så du kan läsa på innan.
Du får också förslag på en packlista att packa i mjuk väska.

Förhandskrav
Inga formella krav på förkunskaper finns till Förarintyget, man måste vara 12 år för att få skriva förarintyget.

Förhör
En av NFB auktoriserad förhörsförrättare håller i skrivningen. Examinationsavgiften är 625 kronor och det tillkommer en avgift på 65 kronor för en intygsboken om du inte har den sedan innan. Examinatorn tillhör inte skolan utan är fristående. Examinationsavgiften och intygsboken betalas direkt till examinatorn.

Pris 7900 kr
I priset ingår kursen, kursmaterial, båtpraktik dagtid, all mat och dryck ombord, lån av flytväst.

Boka utbildning här - se lediga tider i kalendern

Views Navigation

Evenemang Views Navigation

Idag

Calendar of Evenemang

M mån

T tis

O ons

T tor

F fre

L lör

S sön

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

0 evenemang,

Klicka på länken ovanför för att boka plats

Scroll to Top